Ingels’ 50 lessen voor ondernemers getoetst

What’s in the books In deze reeks bekijken we boeken over slimmer werken en ondernemen. Verwacht geen exhaustieve besprekingen of overzichten van cover tot backcover, maar een eigenzinnige greep uit de inhoud. We pikken die inhoud eruit die iets bij ons losmaken en verbinden dat met onze eigen ervaringen.  In deze episode linkt Maarten Jürgen Ingels’ lessen met zijn ervaringen bij Clever, zijn eerste start-up die hij vorig jaar verkocht en The Data Arena, zijn gloednieuwe initiatief


In mei 2019 praatte Jürgen Ingels op het event van Teamleader over zijn nieuw boek 50 lessen voor de ondernemer. Ik was geïnteresseerd en bestelde het meteen op Bol.com. Vorige week, 15 maand later, kreeg ik het in mijn brievenbus. Intussen hoorde ik bij Moonshots dat Jürgen[1] het boek zelf heeft geschreven zonder ghost writer. Daarvoor krijgen hij en dit boek natuurlijk extra punten. Maar de hoogste punten krijgen ze natuurlijk voor de lessen voor de ondernemer die me vlot zijn bijgebleven.

#2 Pieken op latere leeftijd

Volgens Jürgen pieken ondernemers na meerdere pogingen en op een volwassen leeftijd die hij inschat op 45. 

Ik ben zelf net 38  en ben nu gestart aan mijn tweede onderneming: The Data ArenaClever, mijn eerste onderneming, bouwde ik in 5 jaar uit tot een team van 10 personen en verkocht ik in 2019 aan een Engelse partij.

Ik voel dat ik vandaag iets meer bagage heb dan bij mijn vorige start. Ik start met een pak ervaring in wat niet werkt, een netwerk en de financiële middelen om te investeren waar ik in geloof. 

#5 Trager

Een doorlooptijd van 6 maanden is normaal om op een professionele manier een dienst of product in de markt te zetten. 

Als gastdocent bij Vives, geef ik een les “Ondernemerschap” waarbij ik ondernemers aan het woord laat om hun persoonlijk verhaal te vertellen. Het is opvallend hoe geen enkele ondernemer iets geklaard krijgt in de eerste 6 maanden. 

#5 Duurder

Dit is een mooie formule die ik niet kende: total company operational cost = brutolonen x 20

Volgens Jürgen mag je bij elke inschatting de kosten met 30% verhogen en de omzet met 25% verlagen.

#6 Stof tot nadenken

Steve Jobs verbond zich tot een levering van 50 Apple I computers in een maand tijd voor hij wist of en hoe ze dat voor elkaar zouden krijgen.

Jürgen vertelde hoe ze destijds gestart waren door te bluffen tegen een grote partij dat ze klaar waren met hun product om zich vervolgens kapot te werken om het op te leveren. Jürgen zegt dat die tijden voorbij zijn.  

Davy Kestens vertelde onlangs hetzelfde verhaal over de start van Spark Central en bij Clever hebben wij ook net hetzelfde gedaan.  Ik vermoed dat dit fenomeen nog niet de wereld uit is.  

Soms is het moeilijk in te schatten hoe de technologie werkt van bedrijven. In The Data Arena laten we technologiebedrijven aan het woord en kijken we wat er achter de façade zit in de reeks demo-sessies What’s in the box.

#8 Tijdsreductie

“Squeezing time” is een argument dat ik Jürgen Ingels in alle interviews hoor herhalen. Ervaren mensen aanwerven om sneller vooruit te gaan op een kwalitatieve manier is één van de meest efficiënte middelen. 

Voor The Data Arena zelf ben ik heel snel op zoek gegaan naar een ervaren rechterhand, dat was bij Clever ook het geval en cruciaal voor de uitbouw van het bedrijf (bedankt, Michael). 

Een andere manier is gebruik maken van data. Doorheen zijn boek haalt Jürgen methodes aan om data-gedreven te werk te gaan. Data-gedreven worden om performanter te worden is een mooi principe maar in praktijk zitten de meeste dataprojecten vast in IT of is er zoveel data beschikbaar dat het bedrijf verlamd is door de mogelijkheden. Bij The Data Arena vermijden we de tussenstop langs IT en zetten we projecten op die onmiddellijk rendement opleveren. 

#9 Dealers en junkies

Referenties zijn superbelangrijk maar gratis werken voor grote klanten is ook een gevaarlijke val.  Jürgen overtuigde zijn team om het toch een gratis project op te zetten in een soort van freemium model. Met succes! 

Het product werkte goed en de eerste grote namen waren meer dan bereid om als referentie te dienen en later zelfs betalende klant te worden.

#10 De superfactor

Het gaat om de juiste oplossingen brengen op de juiste momenten.  

“Wie nu nog niet volop op duurzaamheid inzet, is de boot grandioos aan het missen.”

#11 Focus op je talenten, verspil geen tijd aan de rest

Na de verkoop van mijn eerste bedrijf, ben ik gaan nadenken over de volgende stap in mijn ondernemersbestaan. In een eerste nieuw poging richtte ik een marktplaats op voor lokale bedrijven zodat zij ook tijdens de COVID lockdown konden blijven verkopen. Ik werkte samen met een team van geweldige co-founders, partners en stagiairs. Het team draaide zo goed dat ik na een tijdje niet meer wist wat mijn eigen toegevoegde waarde was. Als resterende taken bleven Admin en IT over, iedereen die mij kent weet dat dit niet de taken zijn waar ik noch warm van word noch goed in ben.

Het was voor mij vooral een les dat ik niet in elke rol succesvol kan zijn. Mijn talent ligt in het gebruik van data en het vinden van creatieve oplossingen die tot meetbare resultaten leiden. Voor The Data Arena ging ik meteen op zoek naar een case waarin we data driven-performance in de praktijk konden toepassen.  Met opmerkelijke resultaten tot gevolg. Fran, mijn 55-jarig Data Imagineer, won zowaar een e-bike race tegen professionele wielrensters op Zwift.  Lees elders op deze site hoe ze dit klaarspeelde.

#12 Jagers en boeren

Betaal je salesmensen pas een commissie als het geld op de rekening staat en gebruik contracttemplates die de contractuele bepalingen vastleggen voor alle klanten.

Goede sales zijn mensen die veel geld uitgeven. Waarom precies moet je zelf eens lezen in het boek. 

#13 De Porsche

©Porsche

Koop een Porsche. Rij er tijdens de week zelf mee en laat de salesmensen met de beste prestaties er in het weekend mee rijden. Eens die er in het weekend heeft mee kunnen uitpakken bij vrienden en geliefden wil die dat nog herhalen. En zal die dus nog harder werken.

Een geschift idee. Ik zou het niet doen. Jürgen geloofde het ook niet tot hij de impact ervan zag. Fran ziet er wel de combinatie van meerdere van de 7E’s in: Enthuse (trots), Engage (sociale status), Encourage (Extrinsieke motivatie) en Experience (beleving) met een stevige Prove-Program-fase (bestendiging). Wat ze hiermee bedoelt, vind je ook elders op de site.

#16 – 19 Fundraising: hoe begin je eraan?

Niet alle bedrijven moeten geld ophalen. Voor Theda is dit niet nodig.  Wij zijn een data content & consultancy agency dat bij het uitvoeren van projecten rendabel zal zijn en naarmate we meer projecten doen, zullen we meer verdienen op een lineaire manier. 

Technologiebedrijven groeien exponentieel en moeten in het begin ontwikkelings- en groeikosten overbruggen om te kunnen overleven.  

Bij Clever was dat niet anders.  Ik vond het heel vervelend om geld te moeten gaan zoeken. Als Belg ben ik blij dat er is vanaf de start een spaarpotje wordt opgebouwd waarop je verder kan werken in zekere en onzekere tijden.  

#24 Culturele kennis en een sterke lever

Jürgen beschrijft hier de verschillende manieren van zakendoen in China, de US, Zuid-Afrika en India.

In het begin van mijn carrière werkte en woonde ik achtereenvolgens in Londen, Parijs en Cincinnati. 

Qua business cultuur heb ik waarschijnlijk het meest genoten van Londen. Er was in grote mate een ‘work hard, play hard’-cultuur in dunnhumby, het bedrijf waarin ik werkte. Er werden zeer regelmatig social events georganiseerd om de team spirit hoog te houden. In de traditionele ‘Beer & Curry night’, waarin de nieuwe starters worden getrakteerd op een Londense curry bij de lokale Indiër, werd de avond gestart met een ‘boat race’ of een salamander-estafette waarbij 5 nieuwelingen het opnamen tegen de oude garde en om het snelst hun Engelse pint binnensloegen.  
Traditioneel was Clive Humby, oprichter van dunnhumby, de eerste in de rij.  Volgens de legende hadden de ervaren rotten deze wedstrijd al altijd wonnen.  Ik was derde in de rij bij de nieuwe recruten en al snel had ik door hoe dat kwam. Terwijl wij hard ons best deden om die pinten zo snel mogelijk uit te drinken, had het ervaren team de traditie om vooral het glas achterover te kappen.  Was het bier niet snel genoeg opgeslokt, dan hadden ze handdoeken bij om zich nadien af te drogen.  Een hilarisch event, met een hele avond open bar met alle gevolgen van dien. Londen was een zalige periode als jonge professional.  

@TheDa

Toen ik in Parijs terecht kwam, wisten ze niet wat ze zagen toen ik een verslag indiende van 1 pagina.  “C’est où le reste?”,vroegen ze mij. Ik had snel door dat de Engelse 1-pager daar niet voldoende was, dus schreef ik alles uit in het lang en breed en waren ze heel tevreden met mijn beknopte samenvattingen van 11 pagina’s. 

Zoals Jürgen beschrijft, kregen mijn vrouw en ik in de US vaak de uitnodiging “You should come over for dinner”.  Vooral in de eerste weken waren we hier heel enthousiast over omdat we het gevoel hadden dat we heel snel integreerden, maar uiteindelijk kwam daar nooit iets van in huis. Na 2 jaar in de US hadden we door dat dit niets te maken heeft met het feit dat Amerikanen oppervlakkig zijn, maar vooral met de standaardhouding van de Amerikanen waarmee wij samenwerkten: ‘Ik ken jou niet maar ik wens je het allerbeste en wie weet zullen we goede vrienden worden.’ De standaardhouding van Vlamingen is vaker: ‘Ik ken jou niet, dus laat ik je gerust’.

Bij de start van Clever, mijn eerste onderneming, werkte ik samen met een software development team uit India. Ze leverden op, ze waren spotgoedkoop, maar het was duidelijk dat we elkaar niet begrepen. Ik wilde hun mening horen als ervaren ontwikkelaars omdat ik zelf geen developer ben maar telkens ik een kritische vraag stelde of een tegenargument gaf, plooiden ze samen en gaven ze mij gelijk. Als gevolg heb ik geregeld mijn beginnersfouten in software-architectuur tot leven zien komen. Daar heb ik geleerd dat het absouut noodzakelijk is om eerst een sterke CTO in huis te hebben, vooraleer je zaken gaat outsourcen.

25 Twintig redenen waarom start-ups falen

1. Geen vraag naar je product

Toen we met Clever begonnen chatbots te bouwen was ik overtuigd dat we binnenkort in een wereld zouden leven waar chatbots onmisbaar zouden zijn in ieder huishouden en elk bedrijf. Drie jaar later zijn functionele chatbots nog steeds de uitzondering. 

Met The Data Arena pakken we het omgekeerd aan. Ons plan is om eerst 6 maanden onderzoek te doen naar de bottlenecks van bedrijven en de mogelijke oplossingen in de markt, vooraleer we ook maar beginnen met het formuleren van een schaalbaar product.

7. Geen goed businessmodel

Bij de verkoop van Clever aan het Engelse Zoovu Ltd. kreeg ik de bemerking van de CEO van het overnemende bedrijf. “No wonder you’re not profitable, you’re giving it away for free”. 

De prijs die je kan vragen moet in verhouding liggen tot de toegevoegde waarde die je levert. Onze chatbots waren goedkoop, maar vooral omdat we ze niet verkocht kregen aan een hogere tarief aan Belgische bedrijven. De enige uitweg voor ons was destijds internationaliseren omdat daar de schaal te vinden was waarop we rendabel konden zijn met ons SaaS business model.

15. Gebrek aan passie

Af en toe borrelt er een nieuw idee bij me op en dan heb ik de neiging om daar snel een business-experiment rond op te zetten en te testen of het zou werken. Zo richtte ik begin dit jaar samen met mijn oudste dochter “Sofia’s Speelgoedwinkel”op waarbij we speelgoed aankopen en verkopen die mijn dochter zelf leuk vond met als doelgroep 7-jarige meisjes.  Het werd mij snel duidelijk dat je op kleine marges grote volumes moest draaien en dat we daarvoor zelf een stuk verder moeten gaan dan enkel experimenteren.  

Ik ervaarde ook snel dat orders verwerken van fysieke bestellingen een heel werkje op zich is.  Naast het contact met de klanten, heb je ook de leveranciers, het verpakken, etc. Na enkele weken was het voor mij dan ook duidelijk dat ik niet gepassioneerd genoeg was om het vuile werk te doen. 

Toen ik voor The Data Arena de werking van dynamic scraping bestudeerde en tot een gat in de nacht een foute code probeerde fixen, voelde ik mijn energieniveau enkel toenemen.  Werken met data is mijn passie en daarom doe ik ook graag het vuile werk tot de vroege uurtjes. 

#28 Schumacher van de Excel

Dit gaat niet over cijfers maar over een anekdote waarbij een stagiair een nieuwe, betere manier wist om een tool te gebruiken waarvan Jürgen dacht dat hij de Schumacher, de allerbeste was. 

Ik hou ervan om stagiairs op kantoor te hebben voor de sfeer, soms voor het echte werk dat ze kunnen verzetten maar vooral om de parels te ontdekken die tegenspreken en de vaste gedachtenpatronen in vraag stellen.  Heel wat stagiairs die enkele maanden hebben meegedraaid en écht iets konden toevoegen, heb ik nadien aangeworven.  Jonge mensen zijn niet altijd even efficiënt maar doorgaans iets goedkoper en vooral superbelangrijk voor de cultuur op kantoor. 

#30 Het model van 50 miljoen dollar

Jürgen creëerde een model om de huidige en toekomstige waarde van een bedrijf te visualiseren op een gedetailleerde en duidelijke manier

De inhoud is geniaal maar de vorm (en kleuren) niet om aan te zien. Er is een mooie uitdaging voor datavisualisatie-experten om deze slide te optimaliseren. En aan iedere ondernemer om dit model onder de knie te krijgen. 

#31 Mickey Mouse 

Het eeuwige advies om als ondernemer een raad van advies op te zetten, heb ik altijd geloofd maar nooit gedaan. 

Met The Data Arena zullen we het anders aanpakken. Vanaf volgende week begin ik mijn zoektocht naar een raad van advies. 

#32 Lang leve de CFO

Nog zo’n goed voornemen: schakel een CFO in. 

En ook dat voornemen ga ik proberen te volbrengen voor The Data Arena

#34 Clean-Up-Your-Shit dagen

Doe ieder jaar een inspanning om je DATA (= de shit) toegankelijk en in de juist vorm te krijgen.  Je verwerft er inzichten door en het maakt je bedrijf een stuk professioneler.  
“De CUYS-actie duurt een paar dagen, maar je haalt er een heel jaar profijt uit.”  

Als Jürgen het zegt, zal ik hem zeker niet tegenspreken.

#43 Van zagers tot gepassioneerden, 8 types medewerkers

Culture eats strategy for breakfast. Jürgen beschrijft 8 types van werknemers die het resultaat en de cultuur van het bedrijf bepalen. 

Als men mij zou vragen waar ik als ondernemer in uitblink dan is het misschien wel in het identificeren van goede medewerkers. Ik ga altijd op zoek naar mensen die beter zijn dan mezelf op een bepaald vlak, minstens één kenmerk of passie hebben die dieper gaat dan het gemiddelde en waar ik graag buiten de werkuren ook mee een pint zou willen gaan drinken. Bij Clever en nu opnieuw bij The Data Arena, ben ik altijd tevreden met de mensen die ik heb aangeworven. Die enkele keren dat ik toch iemand aanwerf met enige twijfel, liep het toch meestal fout. 

Ik ben altijd aan het aanwerven omdat je in de beginfase nooit echt weet hoe snel het zal gaan. Het kan geen kwaad om een pipeline te hebben van geïnteresseerde kandidaten om het team uit te breiden wanneer het nodig is. 

#45 Senna

Jürgen beschrijft de risico’s die ondernemers nemen en hoe hij zelf tot op de grens ging om zijn bedrijf te redden tijdens de financiële crisis om er dan uiteindelijk als winnaar uit te komen. 

Met Clever zetten we op een bepaald moment alles in op internationalisatie. Toen we de kans kregen om te verkopen, hadden we 2 keuzes: all-in gaan op de overname of zelf rendabel worden.  Er was geen tijd om beide te doen. Als de verkoop niet zou doorgaan, dan waren we failliet door een gebrek aan cash.  

Op dezelfde dag dat de overname rond was, ging onze bankrekening in het rood.  De overnemer stortte die maand geld bij op de rekening en betaalde alle lonen. Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben, voel ik opnieuw mijn hartslag stijgen door enkel maar de herinnering aan die periode.  Ondernemen is niet altijd gezond. 

En om af te sluiten #4

Herkenbare dingen: 

Bijna failliet gaan maar gewoon doordoen.

Maar vooral : daadkracht. 

It’s all-in the execution. 

Jürgen, als je dit leest, voor mij graag een setje kokoskommetjes. De feestdagen komen eraan. Mail mij op m.verschuere@theda.ai .50 Lessen voor ondernemers van Jürgen Ingels verscheen bij Lannoo en is daar verkrijgbaar evenals bij de betere boekhandel. Ook als ebook verkrijgbaar.

[1] Bij deze bespreking gebruik ik de voornaam van de auteur. We kennen elkaar niet persoonlijk maar het leek me het vlotst. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Scroll to Top